Bedriftene vil ha byggfagslinje: – Venndøler er ettertraktet arbeidskraft

Av Kjetil Nygård, Fædrelandsvennen

Fire håndverksbedrifter ber politikerne opprette byggfag i Vennesla.

VENNESLA: – Man må være veldig tidlig ute skal man få tak i flinke lærlinger. Vennesla har enormt mange håndverksbedrifter, så lærlingene er ettertraktet her, sier Per Nystøl fra byggfirmaet med samme navn.

– Akkurat nå har vi lærlinger fra Kristiansand. Vi ønsker absolutt flere lokale lærlinger, sier Anne Siv Johannessen fra Coloss.

– En byggfagslinje i Vennesla vil gi oss et mye bedre samarbeid med lærlingene. Det vil være veldig positivt for rekrutteringen, sier Dag Preben Skårdal fra Byggmester Kåbuland og Skårdal.

– Vi tar inn fire-fem lærlinger hvert år, og ønsker primært at dette skal være lokale. Med ei byggfagslinje tror vi enda flere venndøler vil søke seg til håndverksyrkene, sier Hans Omdal i VEF Entreprenør.

Ettertraktede venndøler

De fire Vennesla-firmaene har gått sammen i håp om at det opprettes to byggfagklasser på Vennesla videregående skole.

– Venndøler er ettertraktet arbeidskraft. Det er vanskelig å få tak i de gode lærlingene. Jeg er sikker på at det ville blitt bedre for alle med ei byggfagslinje her i bygda, mener Omdal.

– Ja, og for å snu litt på det: Hvorfor skal de reise til byen hver dag? sier Nystøl.

– Hver dag sender vi mer enn en klasse venndøler til byen, forteller Odd Grønberg.

Avhengige av god arbeidskraft

Han sitter i styret for Næringsforeningen, som har støttet initiativet siden det ble presentert, og er også ordførerkandidat for Høyre i Vennesla.

– Bedriftene våre er avhengige av god arbeidskraft, og viser her at de mer enn gjerne tar imot lærlinger. Dette er en veldig viktig sak for bygda, sier Grønberg.

Politikerne i fellesnemnda skal avgjøre saken i sitt møte mandag 24. juni.

Rektor ved Tangen videregående skole, Eva Berg, har uttalt at det vil gå ut over kvaliteten på deres byggfaglinjer dersom de mister én eller to klasser til Vennesla. Det er allerede vedtatt at to klasser skal flyttes til Søgne om noen år.

Les saken på FVN.no.