Dette er Årets gründer og Årets bedrift

Prisutdelingen skjedde under Vennesla Næringsforenings sensommerfest torsdag 29. august.

–Dette var utrolig gøy og uventet. Jeg må si at jeg får et lite kick av dette og får bare lyst til å stå på enda mer. Jeg jobber i en bygd der det finnes utrolig mange muligheter, sier Tone Kiledal Svaland til VT.

I juni fjor åpnet hun Stasjonen landhandel i Setesdalsbanens gamle stasjonsbygning på Kile i Hægeland.

Det var ordfører Nils-Olav Larsen, som på vegne av Vennesla Næringsforening, delte ut de to gjeve prisene under festen i Hunsfos Næringspark.

– Hun er en av de få som tør å satse på turisme, og har samtidig skapt et unikt treffpunkt for turister og hyttefolk langs RV9, men også et samlingssted for lokalbefolkningen. Hun bygger stein på stein og utvikler konseptet med kafé og salg av lokale produkter sakte, men sikkert skaper dermed lokale arbeidsplasser i øvre del av kommunen, sa Larsen da han leste opp juryens begrunnelse.

Også at hun starter med helt blanke ark og tok utgangspunkt i, og kjøpte en av Setesdalsbanens slitne stasjonsbygninger, ble trukket frem som et viktig gründerelement.

– Bygningen har hun restaurert med nennsom hånd og med stort hjerte for gamle detaljer, heter det videre i begrunnelsen.

Eventyrlig vekst

Årets bedrift ble rørleggerfirmaet OlTo VVS med tilholdssted på Vikeland. Blant annet sier juryen dette om OlTo:

– Vinneren er en tradisjonsrik bedrift som i de siste årene har vist både risikovilje og omstillingsevne. OlTo har hatt en enorm vekst i løpet av de fire siste årene, med en omsetningsøkning fra 23 millioner i 2014 til 66,5 millioner i 2018. Stort sett med en akseptabel bunnlinje hele veien. Juryen vil bemerke at det krever høy kompetanse og mye erfaring for å «levere varene» i en så kraftig vekstfase. Bedriften er et forbilledlig eksempel på en lokal håndverksbedrift som viser at hardt arbeid og ambisjoner kan skape vekst og nye og interessante arbeidsplasser. De er også et godt eksempel på Venneslas posisjon som en kommune med en solid og god håndverksbransje.

Innehaver Ole Fjermedal var bortreist under prisutdelingen. Serviceleder Børre Bjørnshei mottok prisen på vegne av de rundt 25 ansatte på Vikeland.

Kilde; Vennesla Tidende