– Går det bra for næringslivet, går det bra for kommunen, det henger sammen

Stolt venndøl: Leder av Vennesla Næringsforening, Odd Grønberg, har stor tro på at Vennesla vil takle endringen fra industrisamfunn til urbane verdier. (Foto: Anne Gunn Pedersen)

Odd Grønberg gleder seg over at Vennesla vokser og har tro på at bygdekultur i fremtiden skal gå hånd i hånd med urbane verdier.

Anne Gunn Pedersen / Vennesla Tidende

– Men arealer som kan benyttes til næringsvirksomhet må ikke ofres til fordel for boligutbygging. Det aller viktigste framover blir at politikerne legger til rette for nyetableringer. Næringsarealer er mangelvare i Vennesla, sier en engasjert leder av Næringsforeningen og berømmer Høyre som nylig ønsket innspill fra foreningen.

– Det synes jeg er offensivt, jeg håper flere partier vil gjøre det samme. Vi er klare til å snakke med dem alle, sier Grønberg og understreker viktigheten av at politikerne støtter opp, slik at folk tør å satse.

– Går det bra for næringslivet, går det bra for kommunen, det henger sammen.

Ny type næring

Han minner om at Vennesla er ei bygd i sterk vekst, og at innbyggertallet, som nå er på 14.500, ligger an til å nå 21.000 i løpet av de neste 20 årene.

– Da trengs mer næring og flere arbeidsplasser. Noen yrkesgrupper forsvinner, og de må erstattes, fortsetter Grønberg og viser til virksomheter som datalagringsparken på Støleheia og Telehuset på Hunsøya, hvor ny type næring nå vokser fram.

Ikke flere omkamper

Han håper også at politikerne forstår alvoret når de har dispensasjonssøknader oppe til behandling, at områder som er regulert til næringsvirksomhet forblir det de er ment til.

–Vi må ikke ha flere omkamper, mener han og tar eksempel med Filadelfia-bygget på Vikeland, der politikerne har gitt dispensasjoner gang etter gang. Han mener det i verste fall kan hindre lyst og vilje for nye firmaer til å etablere seg i det som faktisk er et industriområde.

– For hvem våger å starte et firma, der for eksempel store biler må kjøre, i et område med skole, internat og barnehage? spør han.

Identitet

Leder i Vennesla Næringsforening er stolt venndøl, selv om dialekten avslører at han ikke alltid har bodd i bygda.

– Bare 39 år, ler han og fastslår at endringene Vennesla opplever, fra å være ei industribygd til å bli mer urbane, må utnyttes for alt det er verdt.

Det var derfor Næringsforeningen i vinter var pådriver, sammen med kommunen, om å kartlegge bygdas identitet i en tid der håndverks- og industrihistorien henger igjen, mens vi er vitne til at et kunnskapsbasert samfunn kommer mer og mer til syne.

Representanter fra alle deler av Vennesla var med i spørreundersøkelsen, som blant annet fastslo at et blomstrende kulturliv er viktig. Det gjør noe med kreativiteten, som igjen kan avle vekst og ny sysselsetting i kommunen. For øvrig er ikke konklusjonen fra undersøkelsen klar før våren 2019.

Talerør

Odd Grønberg mener imidlertid at endringene som har foregått må bli mer synlig utenfor kommunegrensen.

– Vi må vise at vi er stolte av å være venndøler, og over at vi bor i Vennesla. Vi har ikke et eneste møte i Næringsforeningen uten at ordet stolthet er nevnt.

Foreningen har per i dag 96 medlemmer, men Odd Grønberg håper de når 100 før jul.

– Vi mangler medlemmer innen håndverksbransjen. Jeg håper flere ser nytten av medlemskap, vi er jo et talerør og koordinator inn mot kommunen og har mer tyngde når medlemmene har saker de vil fremme.

– For øvrig opplever jeg at vi er høringsinstans når ny reguleringsplan legges ut, så jeg synes samarbeidet med kommunen er godt, legger han til.

Bli kjent

Grønberg ser også viktigheten av at folk innen ulike bransjer møtes, noe samlingene i Næringsforeningen bidrar til.

– På et møte for en tid siden hadde vi en runde der medlemmene fikk ti minutter på å samtale med hverandre ved å bytte bord. Det førte til flere nye bekjentskaper, og jeg vet at avtaler ble inngått. Slik kan vi beholde mer av arbeidet som skal utføres innen Vennesla, det er ofte kun snakk om å bli kjent med hva som fins, mener Grønberg og sikter også til handelslekkasjen, som er en stor utfordring. Over 400 millioner lekker ut, handel som i mange tilfeller ganske sikkert kunne vært beholdt innenfor kommunegrensen.

Detaljstyring

– Også her har kommunen og politikerne en viktig rolle, ved å spille på lag med næringsdrivende, mener Odd Grønberg.

At leder av Næringsforeningen, for noen overraskende, gikk ut med støtte til handlesenter på Hunsøya, mener han er uproblematisk.

– Vi støtter også handlesenter i sentrum, og vi er positive til sentrumsplanen. Poenget er at politikerne generelt bør legge til rette for at næringslivet kan vokse, så er det opp til de som ønsker å satse hva de vil gjøre. For mye detaljstyring er det største problemet, det håper jeg politikerne tar på alvor, avslutter Odd Grønberg.