Fra papirskrot til tennbriketter

Hauger med papir fra Tratecs selskaper gir arbeid og ny verdiskapning for brukerne av Måneglytt håndverk- og dagsenter i Vennesla.

 – Jeg gleder meg alltid til å komme på jobb. Det er gøy å holde på her ute.

Malena Eriksen henter ferske tennbriketter som nettopp har hatt en tur oppi gryta med rykende varm stearin, og plasserer dem ut over et bord for tørking. Deretter putter hun dem over i en stor pose, før de fraktes videre til systua. Her fordeles de i papirposer sydd av avispapir fra lokalavisa Vennesla Tidende. 40 tennbriketter i hver pose og vips, så er de klare for salg. Prisen på 30 kroner per pakke skremmer ingen fra å kjøpe.

– De går unna som varmt hvetebrød. Folk kommer og kjøper mange poser i slengen, så de har nok til vinteren, sier Camilla Moyle, en av de ansatte på Måneglytt.

Tratec er et konsern med enn 400 medarbeidere fordelt på fem selskaper som holder til ulike steder på Sørlandet. Medarbeiderne leverer tjenester og systemer for byggenæringen, samferdsel, industri, offshore, kommunal og maritim sektor. Nå leverer de også papir til Måneglytt.

Miljøprosjekt
Produksjonen av tennbriketter er sirkulærøkonomi og gjenvinning i praksis. Papiret kommer fra bedrifter og offentlige etater, mens nedbrente stubber av lys fra publikum blir til stearin som trengs i brikettene. Da Måneglytt nylig etterlyste flere leverandører av papir, reagerte Tratec umiddelbart.

– Dette hadde vi lyst til å være med på. Her driver Måneglytt miljøarbeid i praksis. De har skapt en ny verdikjede av avfall, som i tillegg skaper arbeidsoppgaver til sine brukere. Bedre blir det ikke, sier Kristin Brattstad, markedsansvarlig i Tratec.

Sammen med QA og HMS-leder Jakob Holberg, var Kristin nylig på Måneglytt for å se hvordan papirhaugene fra Tratec og andre bedrifter blir til tennbriketter. Begge var imponert av det de så og opplevde.

– Det er meningsfylt å være bidragsyter til et så positivt prosjekt. Det passer vårt motto perfekt: «Sammen skaper vi verdier», sier Jakob, og viser fram det ferdige produktet; en pose i resirkulert papir fra Vennesla Tidende, full av tennbriketter gjenvunnet fra papiravfall.

Måneglytt håndverk- og dagsenter gir arbeid og aktivitetstilbud til rundt 40 brukere med ulike bistandsbehov. Her lager de foruten tennbriketter, blant annet keramikk og tekstiler.

– Tenk at hundrevis av kilo med papir ment for avfallsdunken, i stedet kan gå til å lage tennbriketter som dette, sier markedsansvarlig Kristin Brattstad og Jakob Holberg, QA og HMS-ansvarlig i Tratec.

Malene Eriksen tørker tennbriketter som har hatt seg en tur i stearingryta før de går videre til pakking.

Her makuleres haugevis av papir fra Tratec og andre bedrifter, og blir til tynne strimler som senere bløtes opp i vann og komprimeres til små baller. Halgeir Nordbø (nærmest) og Jan Magne Aas liker seg godt ved makuleringsmaskinene.